Translate

torsdag 31 oktober 2019

Bokrecension

Bokrecension: Ingenting och allting
En tonårskärlek som utmanar ödet

Ingenting och allting är en stark roman som handlar om dödsdömd tonårskärlek av författaren Nicola Yoon. Tema kärlek och dödlig sjukdom känner man igen från flera andra ungdomsromaner, men den här romanen har en speciell handling. Författaren Yoon låter sjuttonårig flickan Madeleine ha en extremt ovanlig sjukdom som kallas SCID (svår kombinerad immunbrist) som i princip innebär att hon är allergisk mot det mesta i världen, alla nya saker och nya människor är förenade med dödsfara. Trots det är Madeleine ganska nöjd med sitt liv, hon har levat så gott som hela sitt 17: åriga liv utan att se vad finns utanför hus dörren. Människor som Madeleine umgås är sin mamma som jobbar som läkare och sin privata sköterska Carla. 

Hon pluggar på distans och fördriver sina dagar med att läsa böcker, hon fick allt som hon vet om världen av böcker som hon läser. Men så en dag flyttar det en ny familj i grannhuset. Den där familjen kommer att förändra allt. Denna familj består av föräldrarna och två syskon, en av dem är en sjuttonårig pojke som heter Olly han får ögonkontakt med Madeleine och hon blir intresserad direkt. Hon vill veta allting om Olly. Vem är han? Varför sitter han på taket på kvällarna? Vad är det som han funderar på?. I början betraktar de varandra från varsitt fönster. Men när de börjar lära känna varandra på riktig genom att chatta via mejlen Madeleine beslutar att hon måste få träffa Olly på riktig, oavsett riskerna. Hur ska Madeleine kunna uppleva kärleken om hon inte ens kan gå utanför dörren? Vilka risker kommer hon att ta för sin kärlek? Jag tycker väldigt mycket om de grafer, illustrationer, chatten, tabeller och bilder som författarens man David Yoon skapat vilket ger boken en unik uppbyggnad, och skapar läsupplevelse och en speciell stämning. Därtill Kapitlen är inte så långa några är allt från en mening till ett par sidor vilket gör boken snabbläst. Trots boken innehåller många medicinska termer men den är spännande och språket är lättläst. 

Madeleine är en modig och stark flicka som riskerar sitt liv för sin kärlek så här Ingenting och allting är en söt berättelse om dödsdömd kärlek. Boken har en mening och betydelse trots den gräver sig inte ner i jobbig ångest och smärta. Den är en bra beskrivning om livet, kärlek och att utmana ödet för att man nå det man önskar. Ingenting och allting är i själva verket en imponerande kärlekshistoria med en speciell textur och unika karaktär som är svårt att släppa taget om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Matematik 3c Uppdrag 3