Translate

tisdag 15 oktober 2019

En exkursion i skogen Labbrapport


KURS:  biologi 1

Laborant: Turkia Taks 
Sammanfattning: Ett område valdes i skogen som sen i sin tur delades upp till fyra rutor. Dessa märktes upp med ett måttband så att vi inte trampade i rutorna. Därefter undersöktes de rutorna som vi hade fått under labben. Efter undersökte skrevs andelen i procent och redovisas i en tabell.

Syfte: Laborationens syfte gick ut på att undersöka vilka arter som växter finns i skogen inom ett begränsat område och hur stor del av rutan växterna täcker samt att lära oss känna olika växter och hitta dem i en flora.

Hypotes: Vi vet att skogen representerar ett komplex ekosystem som skyddar under evolutionen många arter av växter och djur och det är svårt att estimera precis arternas andel av växter som det kommer att finnas inom ett begränsat område. Skogarna i norra Sverige är kända för sina innehållningar exempelvis i Stadsberget i Hedemora finns blåbärsris, lingon, olika lavar och mossor dominerar. Dessa arter kommer att påträffas i olika område av skogen, framförallt mossorna i en stor andel på grund av den höga fuktigheten.

Materiel:  
v  Ett måttband
v  En flora
v  Papper och pinna
v  fyra begränsade områden i skogen (1x1 meter)


Utförande: Vi började laborationen med att läsa igenom instruktionerna grundligt och försöka gå igenom hela labben, så att vi har en tydlig tanke av hela experimentet. Därefter hämtades material som skulle komma att användas under laborationen och detta för att underlätta arbetet sen, var och en av de fyra rutor som valdes av områdena mättades med måttbandet en yta på 1x1 meter. Sedan skrevades ned på pappret vilka arter av växter påträffades inom var och en av områdena. Sedan i en tabell som skapades, estimerades och antecknades en andel i procent av förekommande växterna.

Resultat:
Exakt som vi förväntades, var och en av rutorna var täckta såsom blåbärsris, lingon, olika lavar och mossor i olika andel. Vegetationen var skiktad i: yta skikt (fröna), bottenskiktet, buskskiktet och trädskiktet.

Ruta 1: Inom första rutan påträffades lingon, blåbärsris, två typer av mossor: vitmossa och grön mossa, blad och kvistar. Rutan var delad i yta skikt, bottenskiktet och buskskiktet. Yta skikt estimerades vara 10% av den totala andelen eftersom den var inte så tjockt, och innehöll rester av växter och blad och kvistar. Bottenskikten estimerades vara 52% av den totala andel eftersom där dominerade två typer av mossor: 26% vitmossa och 26% grön mossa.  Buskskiktet estimerades vara 42% av den totala andel eftersom där dominerade två typer av buskar: 22% lingon och 20% blåbär. Över rutan det var en död grankvist som var täckt av 60 % blåslav.


Ruta 2: Inom den andra rutan påträffades lingon, blåbärsris, tall, tre typer av mossor: tallvitmossa, vitmossa och grön mossa, en av svamp: blåslav, torrt gräs, blad, kvistar och barr. Rutan var delad till yta skikt, bottenskiktet, buskskiktet och trädskiktet. Yta skikt estimerades vara 10% av den totala andelen eftersom den var inte så tjockt, och innehöll rester av växter och blad, torrt gräs och kvistar. Bottenskiktet estimerades vara 64% av den totala andel eftersom där dominerade tre typer av mossor: 22% vitmossa, 22% grön mossa och 10% av tallens yta var täckt av tallvitmossa och 10% blåslav. Buskskiktet estimerades vara 72% av den totala andel eftersom där dominerade två typer av buskar: 20% lingon och 45% blåbär och blommor påträffades i 7%. Trädskiktet som bestod av tall 20%.



Ruta 3: I denna rutan påträffades lingon, blåbärsris, en björk, torrt gräs, blad, kvistar och barr fyra typer av mossor: grön mossa, kammossa, svampar och lavar: färglav, syllav, rislav och blåslav. Rutan var delad i yta skikt, bottenskiktet, buskskiktet och trädskiktet. Yta skikt estimerades vara 10% av den totala andelen eftersom den var inte så tjockt, och innehöll rester av växter och blad och kvistar. Bottenskiktet estimerades vara: 15% kammossa, 20% grön mossa, 12% vitmossa. Syllav estimerades i 5%. 1% färglaven och 3% för den blåslav och rislav 5% och svampen påträffades i 5%.  Buskskiktet estimerades vara 35% där dominerade två typer av buskar: 20% lingon och 15% blåbär. Trädskiktet som bestod av björkens som estimerades i 15%. 


Ruta 4: I denna rutan påträffades lingon, gräs, torrt gräs, blad, kvistar, barr och två typer av mossa: kransmossa och husmossa. Rutan var delad i yta skikt, bottenskiktet, buskskiktet. Yta skikt estimerades vara 10% eftersom den var inte så tjockt och innehöll rester av växter och blad och kvistar. Bottenskiktet estimerades vara 40% var av 10% kransmossa, 10% husmossa, 20% gräs. Buskskiktet innehöll bara 5% lingon.


Tabell

ARTNAMN
Ruta 1 andel (%)
Ruta 2 andel (%)
Ruta 3 andel (%)
Ruta 4 andel (%)
Lingon
22%
20%
20%
5%
Blåbärsris
20%
45%


Tall

20%


björkens

15%


Gräs



20%
Vitmossa
26%
22%
12%

Grön mossa
26%
22%
20%

blommor

7%


Tallvitmossa

10%


Kammossa


15%

Husmossa



10%
Blåslav
60%
30%
1%

Rislav


5%

Syllav


5%

Svamp


5%

Färglav


1%








































































Felkällor: På grund av att man sakna kunskaper om floran eller inte ha en "flora" genom laborationen det leder till att uppkom några felkällorna. Eftersom det finns många mikroskopiska svampar och lavar som inte kan identifieras med blottaögat, där vissa lavar och mossor liknar varandra.

Slutsats:
Tabellen visar andelen växter i procent av växtarterna som förekom i var och en av rutorna. Alla dessa arter påträffas i Stadsberget skogen. Det visade sig att varje ruta bestod av delade skikten. Undantagen var fältskiktet som saknades eftersom visa arter som uppbygger detta var inte ens växta eller saknades på ett sätt och vis. Lingonen och blåbären var inte utblommade heller. På grund av hög fuktighet och antalet av mossor var i stor variation. En del växtarter, svampar och lavar växte bland mossor. På grund av mossorna saknar rötter, då växer de inte så att de blir särskilt stora. Vi märkte att det fanns också björkar. I rutan tre påträffades en björk på vars stam växte såsom rislav, blåslav. Svamparna och lavarna lever i symbios. Lavarna i deras tur bildades av symbiosen mellan svamparna och alg. På stenar och mellan träden lever olika lavar, svampar och runtomkring växter. På trädens stam växte tallvitmossa, blåslav och vitmossa samt bredvid träden fanns också en stor myrstack, där myror hade deras habitat. I områdena där lingonen och blåbären har tillgång till solljuset, så som i den andra rutan, växer dessa arter nästan täta och dominerar ytan.



10 kommentarer:

  1. Vilket betyg fick du på rapporten?

    SvaraRadera
  2. Hur kan man tacka dig ��

    SvaraRadera
  3. Hej. Har du fler labbrapporter från biologi 1 förutom den du la upp här? Isåfall kan du mejla dem till mig på mahiya_92@hotmail.com.

    SvaraRadera
  4. Tack sååå mycket ,va fick du för betyg

    SvaraRadera
  5. Ska man inte göra någon källkritik eller liknande?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, om du har använt källor då måste du gör en källkritik och det gäller även läroboken.

      Radera
  6. Vart är din källkritik? Hade du gjort en?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var bara läroboken som jag har använt som källa jag kommer inte ihåg men jag ska ge dig ett exempel på hur kan du gör en källkritik till en bok (Hans Borén, Agneta Boström, Manfred Börner, Monika Larsson, Sigvard Lillieborg. Kemiboken 2. Liber AB. Stockholm 2012. ISBN 978-91-47-08591-0)

      Radera

Matematik 3c Uppdrag 3