Translate

tisdag 15 oktober 2019

Reaktion eller inte? Labbrapport


KURS:   Kemi 1

FÖRFATTARE:  Turkia Taks
Sammanfattning:  Denna laboration beskriver vad som händer när olika lösningar/ämnen blandas. Målet av laborationen är att bestämma om en reaktion ska ske mellan ämnena eller inte och hur detta kan bevisas. Under laborationen använder man olika lösningar och två  metaller ( zink och magnesium). Vid blandning man måste observera de olika provrören för att notera om det sker en kemisk reaktion eller inte. Av de tio olika provrören reaktionen sker bara i åtta provrör. Reaktionerna kunna bevisas genom att en del skapar en grumligare lösning och den andra delen skapar färgade fällningar, i fallet 10 vätgas skapar vid reaktionen och i fallet 9 skapar en beläggning/oxidation på en metall.
Syfte: Det hjälper att  bestämma om det har hänt en reaktion eller inte , när två olika lösningar blandas eller när en lösning och ett fast ämne blandas med varandra.
Hypotes: När vissa vätskor reagerar med varandra ,så i ett antal fall händer reaktioner men i vissa fall den händer inte alls. Det är inte lätt att gissa vad som ska hända när man blandar två lösningar med varandra. Vid reaktioner kommer möjligen förändringar  att hända eller beläggningar eller gasutveckling.
Materiel och kemikalier: Provrör , dropprör och provrörsställ  och dessa kemiska  lösningar av BaCl2, Na2SO4, Pb(NO3)2, KI, Fe(NO3)3, KSCN, CuSO4, FeSO4, KMnO4, AgNO3 med koncentration mellan 0,1 och 0,5 mol/dm3 och HCl, NaOH, NH3 med koncentrationen 2 mol/dm3 och några  småbitar av zink och magnesium.
Utförande: Mathias hämtar  tio provrören av glas och placerar de på provrörsställningen, sen han hämtar alla kemiska ämnen som nämnda ovan och småbitar av zink och magnesium och placerar de fram . Mathis lägger de olika lösningarna/ämnen i tio olika provrören med hjälp av pipetter, sen han har blandat i åtta provrören två lösningar med varandra men i fallet nummer nio han har blandat ett fast ämne (ZN) med lösningen (CuSO4) därför det tar längre tid innan man får ett synligt resultat. I fallet nummer tio han har blandat ett fast ämnen Magnesium (Mg) med lösningen Saltsyra (HCl) och denna blandning har lett att saltsyran  lösa upp en del av magnesium och det skapar vätgas. För att man ska bestämma om reaktionen händer verkligen i alla provrören man måste skakar de provrören och titta om det finns någon synlig reaktion. Man måste vänta och kontrollera av de provrören eftersom  en del av reaktionerna behöver längre tid för att ske.
Resultat: I denna tabellen  kan man tydligt se att i 8 av 10 fallen har hänt en kemisk reaktion. De flesta av de reaktioner som skedde har skapat färgade fällningar eller en grumligare lösning. I ett av provrör det har hänt en utveckling i vätgas. i ett annat provrör det har hänt en kopparbeläggning och i två av tio provrör har inte hänt reaktion heller, detta bekräftar idéerna som finns i hypotesen. För mer detaljerad information se tabell.

Tabellen redovisar två lösningar/Ämnen som blandar och om det sker en kemisk reaktion eller inte.
Lösning 1
Blandning
Lösning 2
Bariumkloridlösning, BaCl2 Ofärgad lösning
1. GRUMLIG VIT FÄLLNNG REAKTION SKER
Natriumsulfatlösning, Na2SO4 Ofärgad lösning
Blynitratlösning, Pb (NO3)2 Ofärgad lösning
2. VÄLDIGT GUL FÄLLNING REAKTION SKER
Kaliumjodidlösning, KI Svagt gulaktig lösning
Järn(III)nitratlösning, Fe(NO3)3 Lätt gulaktig lösning.
3. MÖRKRÖD FÄLLNING REAKTION SKER
Kaliumtiocyanatlösning, KSCN Ofärgad lösning
Kopparsulfatlösning: CuSO4 Ljusblå, himmelsk bl
4. MJÖLKAGTIG LJUSBLÅ LÖSNING REAKTION SKER
Ammoniaklösning, NH3 Ofärgad lösning.
Järn(II)sulfatlösning, FeSO4 Ofärgad lösning
5. MJÖLKAKTIG LJUSGRÖN FÄLLNING REAKTION SKER
Natriumhydroxidlösning, NaOH Ofärgad lösning
Kaliumpermanganatlösning, KMnO4 Mörklila lösning
6. INGEN SYNBAR REAKTION SKER

Järn(II)sulfatlösning, FeSO4 Ofärgad lösning
Bariumkloridlösning, BaCl2 Ofärgad lösning
7. INGEN SYNBAR REAKTION SKER
Natriumhydroxidlösning, NaOH Ofärgad lösning
Silvernitratlösning, AgNO3 Lätt silvrig lösning
8. LJUSGRÅ LÖSNING REAKTION SKER
Järn(II)sulfatlösning, FeSO4 Ofärgad lösning

Kopparsulfatlösning, CuSO4 Ljusblå
9. KOPPARBELÄGGNING BILDAS PÅ ZINKBITEN  REAKTION SKER
Zinkbitar

Magnesiumband, Mg
10. Utveckling av vätgas. REAKTION SKER
Saltsyra, HCl
Ofärgad lösning



Slutsats och diskussion: När man blandar de olika lösningarna så reaktion kunna uppstå  genom att skapa en grumligare lösning och i den andra delen skapar färgade bottensats. Denna bottensats kallas för (Fällningen) och består av joner som binds starkare med varandra och  fällningar sjunker ner i botten av provröret eftersom den har högre densitet än annan lösning. Slutsatsen kan även dras i fallet 9 där metaller kom i kontakt med joner då händer en oxidation i metallen. I provrör nr 9 där skapar en beläggning av koppar på zinkbiten. I provrör nr 10 sker en reaktion där vätgas utvecklar när magnesium få reagera med väteklorid. Det skapar alltså en ny kemisk reaktion och grundämnet H2.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Matematik 3c Uppdrag 3