Translate

tisdag 15 oktober 2019

Jon eller molekylförening? Labbrapport




KURS:   Kemi 1

FÖRFATTARE:  Turkia Taks
Sammanfattning: Denna laboration beskriver hur man kan bestämma om en lösning är en jon- eller molekylförening. I detta experiment det finns nio olika kemikalier undersöktes  deras utseende, färg, aggregationsform och löslighet i destillerat vatten och ledningsförmåga. Av dessa nio kemikalier löste sig  7 ämnen i destillerat vatten medan 3 lösningar har  ledningsförmåga. Det visar att i dessa tre lösningar som har ledningsförmåga finns det fria joner och därför  man kan konstatera att det totalt fanns tre jonföreningar av nio kemikalier. denna laboration har genomfört för att studera videon i Novo. I denna video visar att kemin  alltid beror på experiment för att få resultatet och i den video Mathis har använts destillerat vatten för att få trovärdiga resultat.

Syfte:Syfte med den laborationsrapporter är att undersöka olika jon- och molekylföreningar och dokumenterar deras utseende, färg,  löslighet i destillerat vatten samt ledningsförmåga för att avgöra huruvida den är en jon- eller molekylförening.

Hypotes: En del jon- och molekylföreningar lösa sig i destillerat vatten medan en del  inte kommer att lösa sig. Om vätskorna har  elektrisk ledningsförmåga detta innebär att den jonförening , alltså  det finns fria joner och de är främsta orsaken till den elektrisk ledningsförmåga och det hjälper att upptäcka om den är Jonförening eller molekylförening.

Materiel: OH-plast, liten spatel, doppelektrod och tandpetare att röra om med.

Kemikalier: Natriumklorid, kopparsulfat, kaliumnitrat, strösocker (sackaros) och stearinsyra i burkar, destillerat vatten, etanol 99%, aceton respektive fotogen i långhalsade pipetter, glycerol (1,2,3-propantriol) i droppflaska.

Säkerhet: Etanol, aceton och fotogen är mycket brandfarliga.

Utförande:
1. Mathis har satt alla  ämnen på OH-plasten med hjälp av spateln, utan tillsatt lösningsmedel (H2o)  för att kunna bestämmer färg och Aggregationsform. Sedan han destillerar några vattendroppar för att upptäcka om ämnen löser sig i vatten eller inte. Lösligheten för en av lösningarna (nr 3 aceton) är osynligt eller tillräckligt tydlig under momentet därför han har blandat aceton och vatten till ytterligare en gång, för att lösligheten kommer att  bli synlig tydligare.
Mathis har skaffat ett provrör och blandar vätskaaceton och vatten i det provrör, sen han skakar provrör för att hjälpa vätskor att lösa sig i varandra eller att reagera med varandra.
Resultat: Av dessa 9 kemikalier bara 7 ämnen har löst sig i destillerat vatten men blandningen av aceton var inte tydlig då Mathis försökte igen i ett annat provrör.
2. Mathis kommer vidare i Laborationen och han har hämtat alla kemikalierna i flytande form och lade de i varsin bägare, samtidigt som man tillförde mer destillerat vatten för att kunna undersöka om lösningen är jonförening eller molekylförening .

Resultat: Jag har skrivit i tabellen 2  kemikaliernas egenskaper: färg, aggr.tillstånd , löslighet i destillerat vatten och om kemikalier har ledningsförmåga eller inte. Om kemikalier har ledningsförmåga så det innebär att de är en jonförening men om kemikalier saknar elektrisk ledningsförmåga så det innebär att de är en molekylförening.

Tabell 1 till de olika kemikalierna (aggr.tillstånd , färg ) som undersöks.
NaCl
Fast form
vitt pulver

Strösocker
Fast form
vitt pulver

Aceton
Flytande form
Ofärgad
CuSO4
Fast form
kopparblått pulver
KNO3
Fast form
vitt pulver
Stearinsyra
Fast form
vitt pulver
Glycerol
Flytande form
Ofärgad
Etanol
Flytande form
Ofärgad
Fotogen
Flytande form
Ofärgad



Tabell 2 över de olika ämnenas namn, formel, aggregation tillstånd, färg, löslighet i destillerat och typ av förening.
Ämne, namn och formel
Aggr.tillstånd , färg osv.
Löslighet/bland barhet i vatten
Ledningsförmåga
Jonförening eller molekylförening
Natriumklorid (NaCl)
Fast form
vitt pulver
Ja
Ja
Jonförening
Strösocker (C12H22O11)
Fast form
vitt pulver
Ja
Nej
Molekylförening
Kopparsulfat
 CuSO4
Fast form
kopparblått pulver
Ja
Ja
Jonförening
Kaliumnitrat
 KNO3
Fast form
vitt pulver
Ja
Ja
Jonförening
Stearinsyra  CH3(CH2)16COOH
Fast form
vitt pulver
Nej
Nej
Molekylförening
Glycerol C3H4(OH)3
Flytande form
Ofärgad
Ja
Nej
Molekylförening
Etanol C2H5OH
Flytande form
Ofärgad
Ja
Nej
Molekylförening
Fotogen CnH2n-2
Flytande form
Ofärgad
Nej
Nej
Molekylförening
Aceton
OC(CH3)2
Flytande form
Ofärgad
Ja
Nej
Molekylförening

Slutsats och diskussion: I denna laboration har använts destillerat vatten (avjonat vatten ) eftersom den saknar elektrisk ledningsförmåga. Mathis har gjort det för att inte få missvisande resultat. Vi kan slutsatsen att joner i en fast form hålls kvar på sina platser genom den starka jonbindningen och att flytande jonförening  leder elektriskt ström eftersom dem joner röra fri i smältan alltså kan röra vandra mellan doppelektrodens plus- och minuspol. Slutligen vi kan slutsatsen att vi  inte enbart kan bestämma om ett ämne är jon- eller molekylförening genom att bara undersöka dess löslighet i destillerat vatten utan att ledningsförmågan elektrisk så vi behöver att  undersöka ämnens ström ledning. Därigenom kan vi konstatera hypotesen i denna laboration  stämmer med resultatet eller inte.



4 kommentarer:

  1. Hej! Jag håller på med samma laborationsrapport som den ovan. Jag är nyfiken på vilket betyg du fick?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag fick ett B eftersom jag behövde att diskutera och förklara mer i slutsatsen.

      Radera
  2. Hej
    Jag undrar om källor och varför skrev du inte källkritik?

    SvaraRadera

Matematik 3c Uppdrag 3