Translate

fredag 18 oktober 2019

Religion och vetenskap / uppsats


Inledning:


Förhållandet mellan religion och vetenskap har länge varit spänt, då de har helt olika förklaringar till exempelvis hur livet och mänskligheten blev till.”( Erik Baker, religionerik.wordpress.com) (1)

Det finns olika syn på relationen mellan religion och vetenskap, några kan se denna relation som ett motsatsförhållande där vetenskap och religion står i strid mot varandra. Medan vetenskapen tror något om världen, tror religionen på något bortom världen. Vissa kan ses att de är beroende av varandra och kompletterar varandra, men detta samband varierade kraftigt över tid och påverka av nya vetenskapliga upptäckter och teorier som i stor del motsade kyrkans tankar. Vetenskapen är beroende av att undersöka och analysera, dessutom också att tänka logisk på hur saker fungerar för att därefter bygga teorier enligt vad som händer under ett experiment, vilket gör vetande mer trovärdig än tron som är beroende av tankar och oprövade teorier som ärvdes av generationer och grekiska filosofier som Tales och Aristoteles. De flesta tankar som ärvdes av grekiska filosofer grundade sig på empirism men i deras tankar saknade gud. ”En del forskare framhåller att det är skillnad mellan religion och vetenskap eftersom det inom vetenskapen är möjligt att ompröva teorier och ändra uppfattning vilket man t.ex. gjorde när Darwins evolutionslära accepterades. Inom religioner finns auktoriteter och absoluta sanningar som man inte får ifrågasätta oavsett vad vetenskapen visar stöd för, menar dessa forskare.”( Pernilla Nordström, 2016, SO-rummet.se)(2)

Syfte

Syftet i detta arbete är att redogöra för relationen mellan religion och vetenskap samt hur har de att gestaltat sig från 1500-talet till modern tid, dessutom vilka förändringar som har skett och vilka orsakerna var till dessa förändringar. Tillika syftar arbetet till att ta reda på vilka konsekvenser förändringarna fick.

Frågeställning

  • Ø  Hur såg vetenskapen och religion ut vis 1500-talet?
  • Ø  Vilka förändringar skedde och när skedde dessa förändringar?
  • Ø  Vilka konsekvenser blev det av förändringar?
  • Ø  Vilken betydelse har förändringar för oss idag och vad tror du att den kan få för konsekvenser i framtiden?

Textdel:

I slutet av 1500 talet epoken som kallades för medeltiden erövrade kristendomen hela Europa, därmed började kyrkan och religionen ta en stor del av människors liv i anspråk, samtidigt hade kyrka en stor makt i staten. Människor var rädda att guden som skapade livet skulle bli arg och straffa dem, deras största rädsla var att hamna i helvetet, därför levde de flesta ett religiöst liv för att undvika guds vrede.
”Kyrkan var en oerhörd maktfaktor i medeltidens Europa vilket påverkade vetenskapen som utvecklades långsamt efter kyrkans regler” (Pernilla Nordström, 2016, SO-rummet.se) (2)
Dessutom hade kyrkan kontroll över den medeltida människans idéer vilket hindrade att människan att tänka djupare och fundera långt utöver det som var tillåtet, det i sin tur hindrade den vetenskaplig utveckling. Men på andra hållet om man tänker logiskt då man kan ser att kyrkan och den ny religion hjälpte på att organisera samhällen och bygga upp starka stater, dessutom kyrkan utnyttjade sina kloster runt hela Europa som användandes inte bara som andliga tillflyktsorter utan som en slags skolor och vetenskapliga centrum i medeltiden universitetsväsendet i Västeuropa. Där var teologi och filosofi de mest centrala ämnen.

Det såg ingen konflikt mellan vetenskap och religion. Oftast såg de till och med vetenskapen som en integrerad del av tron. Den naturvetenskapliga revolutionen under 15-och 1600 talet var en vändpunkt och påverkade allt omkring. Där började upplysnings period vilket innebär att forskarna började fundera fritt och formlera hur världen fungerar och vilka grundläggande fanns för att livet skulle börja bort från religiösa tankar och utan gränser som kan hindra de. Den naturvetenskapliga revolutionen började på att rätta de felaktiga tankar och teorier om världens uppkom som kom från de grekiska filosofer och spred sig från islamiska världen från och med 1200-talet. Det fanns flera orsaker som i sin tur drev fram till dessa förändringar exempelvis konflikter mellan stater ledde till mer och mer avancerade när det gäller vapen och försvarsanläggningar vilket innebär att alla ville utveckla sina vapen och försvarsanläggningar för att vara starkaste stater. På samma sätt en annan orsak ledde till att anlägga universitet i fria städer istället för att utbilda i kyrkans kloster. Med tiden universitet kunde upprätthålla en självständig linje gentemot kyrkan och utbildning blev mer vetenskaplig vilket krävs att framställa experimenten som berodde på att prova och analysera istället för teorier och tro.

Teorin om att jorden är rundformad och rör sig runt solen var den största konflikten mellan den italiensk vetenskapsman Galileo Galilei och den katolska kyrkan eftersom han belade en teori mot kyrkans inställning och syn. Under denna tid trodde kyrkan bland annat alla kristna att jorden var plattform och solen rörde sig runt den, men Galilei belade motsatsen och kom på att jorden är klotformad och rörde sig runt solen, då han utlöste en konflikt mellan kyrkan och vetenskapen på grund av kyrka trodde att vetenskapen hotar existensen av kyrkan. Galilei spelade en viktig roll vid den naturvetenskapliga revolutionen när han lade grunden till den experimentella vetenskapen. Han var övertygad om att livet inte var så komplicerad som den katolska kyrkan påstod, därför han ville förklara och analysera hur saker fungerar vetenskaplig vilket motsatte kyrkans fasta tron då hamnade han i stritt mottkyrkan. I början av 1600 talet började samhället förändras helt och hållet vilket lede till att kyrkans makt i staten minskade och starka kungars tid började. Där staten och kungen fick större makt och inflytande än tidigare.Den naturvetenskapliga revolutionen var en inledning för alla vetenskaps utvecklingar och särskilda naturligavetenskaper vilket i sin tur ledde till störa förändringar i människans världsbild. 

Under 1500 och 1600-talen växte framgångarna för vetenskapen. Även tankarna kring hur samhället skulle organiseras och hur man skulle uppfatta och utveckla saker växte fram. När man kom fram till mitten av 1700 talet så uppstod en ny tanke om hur ska samhället organiseras när det gäller litteraturen, teater, konst och vetenskap, tanken kallas upplysning som kännetecknades av begreppen förnuftet vilket innebär att man ska uppfatta och begripa vad som händer omkring. Tack vare upplysning man såg på människor som individer och intresset om mänskliga rättigheter och människans rätt växte upp under tiden, bland annat att alla människor skulle behandlas på samma sätt blev något som också lyftes fram. Under upplysningstiden man var väldigt kritik till kyrkans syn därför prästers makt blev svagare. Kyrkan fick sig något att fundera på utifrån upplysningsidealen men samtidigt den stod för förkastades som gammaldags och vidskepligt. Därefter man fick en ny syn på hur samhället skulle organiseras vilket var orsaken till stora förändringar när det gäller religion, vetenskap och litteratur. Upplysningens idéer gav den franska revolutionen 1789 dess mentalitet som fanns inbakad i denna revolution till stor del var inspirerad av upplysningens politiska idéer. Framförallt idén om folkstyre, de mänskliga rättigheterna och att ingen människa är mer värd än någon annan. ”Naturvetenskapliga forskare som Newton m.fl. hade gjort tydligt att jorden styrdes av naturvetenskapliga lagar och därför inte av Gud. Allt kunde mer eller mindre förklaras” (Pernilla Nordström, 2016, SO-rummet.se) (3)

Upplysningstiden började på grund av filosofers och vetenskapsmäns tankar, flera blev väldigt kända en av de var Isaac Newtons arbete inom det naturvetenskapliga fältet som kan anses vara startskottet för upplysningen då han blev på något sätt världens första sanne vetenskapsman, där han upptäckte att jorden styrs av naturligalagar och inte av gud. Alla Newtons teorier däremot var matematiska och kunde bevisas med experiment. Voltaire som var en fransk filosof lämnade sitt bidrag till upplysning, han var en av de största motståndarna till kyrkans traditioner, han stod i strid mot orättvisor bedrevs i religionens namn. Voltaire kämpade för yttrandefrihet och mänskliga rättigheter samt han kämpade mot religiös intolerans och mot okunnighet och fördomar på alla områden. Just på grund av detta hamnade han i fängelse. Merparten av Voltaires filosofiska tankar ingick i den franska Encyklopedin.
Den fransk Encyklopedi var den första boken som skrivs av den fransk filosof Denis Diderot förre den franska revelationen. Boken utgavs åren1751-1772 i Paris med målet att uttrycka sin tids vetenskapliga kunskap och ge uttryck åt upplysningens filosofiska åskådning bort från kyrkans tankar och gränsar (wikipedia.se)(4) Denis Diderot var ytterligare en fransk filosof och författare. Diderot var också redaktören för den stora fransk encyklopedi. Diderots ställning verkade mer avancerad än Voltaires när det gäller litteratur och filosofi.

Diskussion:

Det har varit oerhört intressant att se hur relation mellan religion och vetenskap har sett ut genom historien, och hur dessa olika forskare sökte bekämpa varandra samtidig som andra med samma iver sökte förena de två. Med hjälp av flera källor som har en klar och rättvis bild om relationen mellan vetenskap och religion, jag har kunnat beskriva denna relation i olika perspektiv i den här uppsatsen. Ibland såg relationen mellan vetenskap och religion ut att de kompletterar varandra på grund av vetenskapen och uppfattningar om hur vetenskap ska bevisas samt dess riktighet bygger alltså på Prices värderingar som religion. Men på andra visset såg de ut som motsättningar till varandra. Var ligger logiken i att tvinga Galilei i husarrest och avsvärja sig all tro på ett världssystem när han motsatte kyrkans syn? Makten som kyrkan fick när kristendomen erövrade stora delar av Europa var den största anledning enligt mina källor och undersökningar. Religionen har inte sällan använts som ett satt att styra människor. Kyrkan ofta utnyttjade religionen för att styra människor. Studien bevisas att religion och vetenskap har mer motsatser än likheterna. Religion därmed bygger på upplevelser, tolkningar och heliga skrifter därför det går inte exempelvis att bevisa vetenskapligt att Gud existerar.

Vid 1800 talet man började redan få en ny syn på det vetenskapliga tanke och man ville satsa mera på skola och utbildning som ledde till en explosion av nya vetenskapliga rön, vilket ledde till att människorna blev mer kritiken mot präster och kyrkans tankar och de föredrog att utbilda i fria universiteten istället för kyrkans kloster, där kunde de utveckla sina tankar på den vetenskapliga nivån. En del forskare anser att det är skillnad mellan religion och vetenskap eftersom inom vetenskapen är möjligt att bevisa teorier och uppfattningar, medan religionen bygger på tolkningar och tro. Vetenskapen bevisar allting som existerar men den kunde inte ge en klar beskrivning om guds fanns, med detta människorna ansåg att det finns ingen gud eller andra religiösa krafter som styr världen utan den mänskliga individen. Vetenskapen gav människan kunskap om det naturliga i världen vilket betyder allt som existerar. Men det gav även kunskap om självaste gud. Det vill säga att forskaren försökte upptäcka någonting härom guds hemlighet. Med tids passering vetenskapen tog den största delen av människans liv och tankegång därmed man anser att vetenskapen utmanar religionen. Det som vidhålla att det inte finns någon konflikt mellan religion och vetenskap är evolutionsläran därmed troende forskare kan se världen som Guds skapelse samtidigt som man respekterar den vetenskapliga metoden och evolutionsläran som innebär att livet utvecklats ut små bakterier och sedan vidareutvecklats till de organismer vi är idag.

Jag tror att religionen inte ska vara någonting särskilt betydelsefullt i framtiden i jämförelse med vetenskap särskilt i Europa och det beror på hur långt utvecklingar har gått fram i övriga punktar och syn. Människa har i och med sitt vetande blivit tvungen att välja en religion för att ordna sitt liv, men i religioners början man hade inte tillräckligt med kunskap om världen. Jag tror att religioner kommer att bli mer öppen och ger vetenskapen helt fri väg. Redan i olika delar av Europa man kan märka att religions betydelse blir mindre och mindre för de flesta som i stället väljer vetenskap som ledljus genom livet.

Källor:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Matematik 3c Uppdrag 3